– om mig

Født til farver

Det kan siges om mig, at jeg er født til farver. Min far farvehandler, og jeg har farveglæden i blodet. Det gælder også glæden over Guds farver i naturen omkring mig: himlen, havet…

Da jeg blev 12 år, forærede min far mig en lille, fin og smidig spartel, og den sætter stadigtsit aftryk på de fleste af mine billeder. Derimod bruger jeg kun sjældent pensel. Jeg er ligesom tættere på processen, når jeg bruger fingrene

Spartlen var anledningen til, at farvekridtene blev udskiftet med oliefarver. Her kan du se et af mine tidlige oliebilleder.

Senere er akryl – og vand – blevet mit foretrukne malemiddel.

Fra fransk terpentin til postevand

Da jeg malede med olie, så jeg altid et billede for mit indre øje, jeg havde en idé, og så gik jeg i gang. Men ofte levede det, der kom på lærredet, ikke op til min forventning. Efter mange års kamp gav jeg så en dag slip på forventningerne. Jeg gav slip på kontrollen.

Det skete på et kursus, som kun varede en aften og en formiddag, hos Helle Louise Kierkegaard. Det var også her vandet fik sin store betydning i mit maleri. Hvad enten du kaster dig ud i bølgerne, eller du sprøjter dit maleri til med vand, så må du give slip. Der er en urkraft i vandet. “I begyndelsen var alting tomhed og øde; men Guds Ånd svævede over vandene” (!. Mos 1,1)

På eventyr

Siden den dag, aner jeg aldrig, hvor det vil ende, når jeg begynder på et maleri. Jeg leger, går på opdagelse, på eventyr – og pjasker vand på, så det løber helt ud af kontrol.

Så standser jeg op, ser på det. Og ligesom der som regel dukker et eller andet frem, når du kigger på skyer, sådan dukker der også noget op her. Og så går vi i dialog. Og den dialog fortsætter, indtil min sjæl kan spejle sig i billedet, og det siger noget om mig. Og da mennesker ikke er så forskellige, vil det måske også sige noget om dig.

Hvor længe varer det, blir jeg ofte spurgt?
Det kan vare 100 år…

Derfor maler jeg heller aldrig på bestilling. Når ikke jeg selv kan bestemme over mine malerier, hvordan skal jeg så kunne lade andre gøre det?

Du må give slip, før underet kan ske

Det handler om at give slip. At tage imod – og lade underet ske . Og det sker ikke på kommando!”

I mange år har jeg været præst. Men min præstegår og kirkerne var hårdt angrebet af skimmelsvamp. Jeg blev syg og måtte give op. Og netop, da jeg gav op, da jeg opgav kontrollen, spirede mit nye liv som billedkunstner frem.

Udover kunst, tilbyder jeg også  samtaler, åndelig vejledning, stresshåndtering, retræter m.v. på imgross.dk