– om mine priser

Fødsels-ikon, ca. 30 x 30 x 3 cm

Når vi tæller penge, går vi glip at det, der virkelig tæller.

Jeg har, så længe jeg kan huske, haft problemer med penge.
Da jeg var 7 år, var jeg med skolen på udflugt til Ludvigslyst. Vi legede to mand frem for en enke, vi bankede bøf og sparkede til dåse.
Midt på pladsen var der en kiosk med is og souvenirs. Det meste af eftermiddagen, mens de andre legede, stod jeg med næsen trykket mod kioskens ruder. Jeg syntes, jeg skulle have noget med hjem fra udflugten, men hvad? Skulle det være den lille hund med hængeøre eller teskeen med vindmøllen? Det blev et askebæger. Hjertet hoppede i halsen på mig, da jeg bad om det. Damen svøbte et stykke silkepapir omkring og rakte mig askebægeret, mens jeg lagde min to kroner på disken. Jeg kan endnu mærke den følelse, der fyldte min krop, da jeg vendte mig om og lagde kiosken bag mig, et askebæger rigere og to kroner fattigere. Jeg havde begået en stor og uigenkaldelig handling, og jeg brød mig ikke om det.


Og sådan har jeg det stadig.
Jeg bryder mig ikke om at bruge penge, og jeg bryder mig ikke om at bede om penge.
Hver gang jeg bliver spurgt, hvad et maleri eller andet af min kunst koster, kunne jeg krybe i et musehul, og jeg får mest lyst til bare at forære det væk.
Men som samfundet er skruet sammen, har vi jo brug for penge.
Jeg kan ikke købe ind i Aldi for en skiferengel, eller betale husleje med et maleri. Der må være en mellemmand, der giver mig noget for min kunst og mit arbejde, så jeg får penge til at købe det, som jeg har brug for.

Men det er svært, synes jeg, at sætte pris på kunst. Nogen sætter måske stor pris på et bestemt maleri, uden at have noget at betale med. Mens andre har masser af penge, men nødigt vil have dem op ad lommen.

Og hvor vil jeg så hen med alt dette? Jeg vil fortælle, at jeg ikke tror, værdi kan måles i kroner og øre. Nogle har 2. mio. eller mere at leve for om året. Andre har måske 100.000 – eller mindre.

Derfor forsøger jeg nu med vejledende priser. Det betyder, at du byder lige præcis det, som det maleri, som du forelsker dig i, er værd for dig i forhold til din økonomiske situation.
Måske vil du gerne betale mere end den vejledende pris, måske er du nødt til at betale mindre.

Så når du bliver forelsket i kunst her på siden, så lyt til dit hjerte og send mig en besked med hvad, du ønsker at betale, hvorfor – og hvordan.
Jeg glæder mig til at høre fra dig!

Hjertelig hilsen
Inge Merete Gross